Door de corona crisis wordt er steeds meer gevraagd van ondernemers en haar medewerkers. Zo wordt geacht zoveel mogelijk thuis te werken. Alleen aan welke voorwaarden moet een thuiswerkplek voldoen? In dit artikel bespreekt Dvd ICT de belangrijkste voorwaarden. 

Arboregels voor een goede thuiswerkplek 

De werkgever is verplicht om een goede thuiswerkplek te faciliteren wanneer er toestemming wordt gegeven om minimaal 2 uur per week vanuit huis te werken. Hierbij moet de werkgever dus denken aan een ergonomische werkplek, juiste verlichting. Daarnaast moet tegelijkertijd wel rekening gehouden worden met de privacywetgeving. Als werkgever kun je namelijk niet zomaar de werkplek controleren van je werknemers. 

Benodigdheden voor een thuiswerkplek 

De werkplek moet uiteraard voldoen aan allerlei regels om een arbo verantwoorde werkplek te hebben. Daarnaast moet ook de ICT infrastructuur in orde zijn. Is het mogelijk om vanuit thuis op de interne server van het bedrijf te komen? Is er een goede internet verbinding? Dit zal bij de meeste huishoudens inmiddels wel in orde zijn, maar wellicht is het beter om via de internet kabel te werken in plaats van via de WiFi.  Zijn er hiervoor dan voldoende verlengsnoeren om alles aan te kunnen sluiten? Daarnaast moet ook rekening gehouden worden met de communicatie. Als het personeel allemaal thuis moet werken, hoe wordt er dan gecommuniceerd naar de klanten, wellicht is videobellen ook een optie om de meeting te vervangen? Krijgt iedereen hiervoor een telefoon van de zaak of wordt er met de eigen telefoon gecommuniceerd? 

Werk samen via Google Drive 

Moet je samenwerken met collega’s dan is het makkelijkst om in de cloud te werken. Op kantoor kun je vaak nog altijd met iemand meekijken, maar wanneer iedereen vanuit huis werkt is dat al wat lastiger. Als werkgever is het daarom ook aan te raden de werknemers de mogelijk te geven om via Google Drive te werken. Hierbij kunnen bestanden gemakkelijk gedeeld worden en gelijktijdig door meerdere mensen worden bewerkt. Dit is mogelijk om zelf te hosten maar kan ook worden uitbesteed aan een ICT bedrijf