Het oprichten van een eigen onderneming kan ontzettend leuk zijn! Nieuwe klanten winnen, een team van personeelsleden aansturen, enzovoorts. Houd er echter rekening mee dat je voor de oprichting van je onderneming verschillende zaken geregeld moet hebben. Zo is het in Nederland verplicht om je aan te melden bij de Kamer van Koophandel, voordat je als ondernemer aan de slag mag gaan. Het inschrijven van je onderneming is in het geval van een eenmanszaak vaak binnen een paar minuten geregeld. Voor het bevestigen van deze inschrijving dien je een afspraak bij een Kamer van Koophandel-vestiging te maken.

Een bedrijfsplan maken als eerste stap

Voordat je je onderneming bij de Kamer van Koophandel in kan schrijven dien je een bedrijfsplan te hebben opgesteld. Het opstellen van een bedrijfsplan betekent dat je duidelijk omschrijft wat je plannen zijn, welke producten of diensten je aan wilt bieden, enzovoorts. Het is belangrijk om goed over dit bedrijfsplan na te denken om te voorkomen dat je al snel tegen problemen aanloopt. Wie zorgt bijvoorbeeld voor de aanvoer van producten die je gaat verkopen? Hoe ga je diensten aan de man brengen? Enzovoorts.

Tip: vraag een ervaren ondernemer om met je mee te denken over je bedrijfsplan! De ervaring van een andere onderneming kan je helpen fouten te voorkomen.

Kantoorpand en zakelijk internet regelen

Wanneer je het bedrijfsplan opgesteld hebt en je onderneming hebt ingeschreven, kun je nadenken over het huren van een kantoorpand en het regelen van zakelijk internet. Zakelijk internet moet snel zijn en een hoge uptime hebben. Je moet er immers niet aan denken dat het internet voortdurend haperingen vertoont. Dit kan de productiviteit van je medewerkers ernstig belemmeren. Vergelijk vooraf verschillende providers met elkaar, om het beste internetabonnement te vinden. Zakelijk internet vergelijken kan via verschillende online vergelijkingstools.