Zou het niet handig zijn als er een programma bestaat dat één oplossing biedt voor het tekenen, bereken en documenteren van installatietechnische systemen? Dat dacht het Noorse bedrijf DDS (Data Design System) ook, waarna ze hun eigen CAD (Computer Aided Design) programma hebben ontwikkeld. In Europa is het op dit moment het meest toegepaste CAD/BIM-tekenprogramma (BIM staat voor Building Information Modelling) op de markt en heeft hier in de 30 jaar dat het beschikbaar is een klantenbestand van 15.000 gebruikers opgebouwd. Dit is ook niet vreemd, want DDS-CAD biedt bedrijven binnen de installatietechnische branche een zeer interessant en functioneel pakket aan.

Wat is DDS-CAD?


DDS-CAD is een technisch tekenprogramma dat wordt gebruikt voor een aantal installatietechnische doeleinden. Hieronder vallen bijvoorbeeld het genereren van complete stuklijsten en het maken van zowel 2D- als 3D-installatietekeningen. Het combineert alle onderdelen die je nodig hebt bij het ontwerpen en tekenen van een installatietechnische schets. Daarnaast kun je het ook gebruiken voor het berekenen en documenteren van de E- en W- installaties die je in het gebouw ontworpen hebt. Het programma wordt gebruikt door zowel ingenieurs als installateurs en geeft je de mogelijkheid alle installatietechnische gegevens tot in detail in te plannen en uit te tekenen.

Welke modules zijn er beschikbaar?

Er zijn verschillende modules en interfaces beschikbaar, waardoor je het programma volledig op maat kunt laten maken voor jouw bedrijf. Zo is er onder andere een module voor ventilatiesystemen, een module voor het ontwerpen van elektrotechnische installaties, een module voor het ontwerpen van sanitaire systemen en een module voor het ontwerpen van zonnepanelen (pv). Dit alles wordt ondersteund door een basismodule met alle functies die je nodig hebt bij het opzetten van een 3D-modelgebouw.

Wat zijn de voordelen van DDS-CAD?

Het CAD/BIM-programma van DDS biedt een aantal voordelen. Zo is het bijzonder gebruiksvriendelijk en biedt het één oplossing voor het maken van 2D- en 3D-tekeningen voor alle BIM/CAD-doeleinden. Hierdoor kun je kosten besparen op andere computerprogramma’s. Het programma is volledig schaalbaar en je kunt het dus precies zo laten aanleveren als bij jouw specifieke bedrijf past. De berekeningen worden real-time verwerkt en zijn direct gebaseerd op het model. DDS-CAD staat er ook bekend om bijzonder snel te zijn en omdat het een standalone oplossing is, ben je niet afhankelijk van derde partijen als je hulp nodig hebt. DDS-CAD is daarom erg flexibel en veelzijdig en voor veel bedrijven al tientallen jaren het technisch tekenprogramma bij voorkeur.