Ergonomisch werken is de trend van dit moment! Het doel van ergonomisch werken is het voorkomen van lichamelijke klachten, zoals rug- en nekklachten. Deze klachten ontstaan op het moment dat je voortdurend met een gebogen rug achter je werkplek zit, als je steeds naar beneden moet kijken voor het scherm van je laptop, enzovoorts. Ergonomisch werken ligt echter niet op de lijn van een andere trend van dit moment, namelijk flexwerken. Bij flexwerken kiezen werkgevers voor losse werkplekken, in plaats van vaste kantoorruimtes voor werknemers. Als gevolg van deze flexplekken moet je spullen vaker zelf meenemen, in plaats van dat je deze kunt laten liggen.

Lichamelijke klachten voorkomen

Door de juiste werkhouding aan te nemen, neemt de kans op lichamelijke klachten af. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je je onderrug tegen de rugleuning van je bureaustoel aandrukt. Zo weet je zeker dat je een rechte rug hebt tijdens het werken. Een tweede stap is het creëren van een hoek van negentig graden bij je knieën. Wanneer je knieën niet in een hoek van negentig graden staan heeft de bureaustoel niet de juiste hoogte. Tot slot is het belangrijk om zo goed mogelijk vooruit te kijken, in plaats van naar beneden. Zo voorkom je nekklachten!

Hulpmiddelen voor ergonomisch werken

Er zijn verschillende hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het creëren van een ergonomische werkplek. Dit geldt zowel voor werknemers, als voor werkgevers. Een werknemer kan bijvoorbeeld een laptopstandaard meenemen, waarop hij of zij zijn laptop kan zetten. Met een laptopstandaard kom je scherm hoger te staan, waardoor je minder snel naar beneden hoeft te kijken. Werkgevers kunnen monitorarmen ophangen, waaraan losse monitors gehangen kunnen worden. Een werknemer kan zijn laptop vervolgens aan het scherm koppelen om gedurende de werkdag niet meer naar beneden te hoeven kijken. Dit maakt een combinatie van flexwerken en ergonomisch werken mogelijk.

Bron: Bakkerelkhuizen.nl