Aangezien administratie en belastingaangifte doen tegenwoordig vooral online wordt gedaan zijn er steeds meer mensen die in de knel komen. Het niet zo maar er zijn heel veel digibeten. Als je wat jonger bent kan je je niet voorstellen dat mensen niet overweg kunnen met computers in welke vorm dan ook. Toch is er een hele grote groep ouderen die de technologische veranderingen en verbeteringen niet bij kan benen. Dit zorgt bij het dagelijkse leven steeds meer voor problemen. De klantenservice per telefoon kost veel meer tijd en geld dan een online klantenservice.

Daarnaast streven vele instanties er naar om al hun diensten alleen via internet beschikbaar te maken. Hierdoor komen ouderen in de knel aangezien vaak al geen computer in huis hebben. Als ze wel een computer in huis hebben gebruiken de meeste deze alleen op te mailen met familie en vrienden.

Juist voor deze groep zijn ICT trainingen van groot belang. Het is een kwetsbare groep voor internet criminelen en hierdoor zijn oudere mensen ook bang om online te gaan. Toch is dat zeker niet nodig want met goede hulp kan iedereen veilig surfen en zijn zaken online regelen.

De start van leren om gaan met computers hoeft niet eens online te zijn. Het begin zit hem al in leren werken met Microsoft programma’s en daar de basics van leren. Het begint allemaal met een typcursus zodat ze op een rustig tempo kunnen toetsen.

Daarna kan een cursus word heel veel voordelen hebben voor ouderen. Ze hoeven niet meer met de hand brieven te schrijven. Zeker voor mensen met reuma in de handen is dat een voordeel. Het schrijven met een toetsenbord kost veel minder energie en moeite dan een geschreven brief.
Nadat de belangrijkste Word programma’s zijn doorgenomen is het zaak om een internet veiligheid cursus te doen. Hiermee leren ouderen hoe ze veilig kunnen surfen en niet door internet criminelen in de val worden gelokt. Er wordt vooral geleerd dat het weggeven van informatie nooit nodig is en daarom ook vooral niet moet worden gedaan. Daarnaast moeten wachtwoorden op een belangrijke plek worden opgeslagen en er moet diversiteit in de wachtwoorden zijn.

Een maal op het internet kunnen ouderen kennis maken met sociale media. Hierdoor kunnen ze dag en nacht zien wat hun kinderen en kleinkinderen aan het uitspoken zijn. Het gevoel van eenzaamheid wordt verkleind en dit is een groot pluspunt. Ook kunnen ouderen online spelletjes doen die ze normaal 1x per week in het weekend met vrienden beoefenen.

Het is zeker mogelijk om digibeten te ontdoen van hun titel. De manier waarop en de voorlichting in verschillende stadia zal ervoor zorgen dat de onderneming een succes wordt.