Binnen 3D printing zijn er grofweg drie verschillende printtechnieken. Eén van deze technieken is SLA (stereolithografie). In dit artikel werpen we een blik op de specificaties en voordelen van stereolithografie. Uiteraard wordt er ook nog aandacht besteed aan eventuele nadelen van de SLA printtechnologie en worden SLA 3D printers aangehaald die kunnen voorzien in de printbehoefte.

Uitermate geschikt voor hoge kwaliteitseisen

Printen volgens de SLA technologie wordt door bedrijven vaak gebruikt om de mastermodellen vorm te geven. De producten zijn dus al door veel fases geweest en in het laatste deel van het prototyping wordt de 3D resin printer ingeschakeld voor een mastermodel. Met behulp van de SLA technologie wordt namelijk niet alleen de vorm van het model nagebootst op schaal, maar ook de eigenschappen kunnen bij kunststof vormen ook worden nagebootst. Voorbeelden hiervan lopen uiteen van industriële modellen tot medische toepassingen.

Hoe werkt SLA resin printen?

SLA-printing zorgt net als bij FDM dat het object laag voor laag wordt opgebouwd. Anders dan bij de extrusie zoals dat bij FDM gaat, wordt er bij een SLA 3D printer laag voor laag gewerkt met een vloeibare hars. De vloeibare hars wordt door een nauwkeurige laser gestold zodat er een hard stukje ontstaat. Zo wordt het hele object ontwikkeld met hoge nauwkeurigheid. Bij iedere laag die wordt aangelegd door de laser, zakt het platform waar het object op staat een paar millimeter. Zo blijft de kracht van de laser op het punt van de impact steeds even sterk.

Kosten per print voor een resin 3D printer

De kosten van een print van een 3D resin printer zijn hoger dan bij een FDM printer. De ligamenten van FDM printers hebben in de afgelopen jaar een steile daling in kosten doorgemaakt. Bij SLA printers is die daling ook zichtbaar, maar de daling begon op een hoger punt en gaat minder snel. Dit houdt in dat printen met een SLA 3D printer nog steeds duurder is dan printen met een FDM 3D printer.

Het grote verschil tussen een FDM printer en een resin 3D printer is het feit dat het reservaat waar de hars in zit ook regelmatig vernieuwd moet worden. Gelukkig zit er in de levensduur van de basins van de SLA printers nog steeds wel een stevige groei. Zo heeft een toonaangevend merk (Formlabs) de levensduur van de reservaten van de Form 2 stevig verbeterd. Dit zorgt voor lagere kosten van het printen van modellen.

De verwachting is dat er altijd wel een verschil in kosten zal zijn tussen een FDM print en een SLA print, maar de verschillen zullen in de loop der tijd wel minder groot worden. Bovendien levert een print op basis van de SLA technologie meer nauwkeurigheid op. Voor veel bedrijven is dit simpelweg onmisbaar.