Als je nog niet bekend bent met een VPN dan is het hoogtijd om daar verandering in te brengen, want mogelijk dat het dus nu onduidelijk wat de voordelen hiervan zijn. Is een VPN wel echt handig en echt veilig?

Die vragen gaan wij nu voor je beantwoorden, VPN’s hebben zeker veel belangrijke functies. Die functies zijn vooral gericht op veiligheid en je privacy. En zo zijn er nog wel meer voordelen.

  1. Privacy

De voornaamste reden om een VPN-Service te gaan gebruiken is toch wel je privacy. Zonder dat je er erg in hebt wordt je in de gaten gehouden. Alle website die je bezoekt en alle dingen die je opzoekt in Google worden ook bijgehouden. Overheden doen dit vooral, maar ook websites en andere bedrijven.

Door een VPN te gaan gebruiken kan je hier verandering in brengen. Door een VPN te gebruiken vander je namelijk je zichtbaarheid online. Dit helpt tegen het achterhalen van je echte IP adres, zo kijken overheden en bedrijven dus niet meer mee. Ook is je locatie dan niet meer te achterhalen doordat je IP anders is en bepaalde methodes gebruikt om dit te verstoppen.

Er gaat ook een zogeheten encryptie over je internetverkeer, versleuteling ook wel genoemd. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld je ISP (Internet provider) en overheden niet kunnen zien wat je doet op internet. Door middel van de VPN-Dienst weten zij dus niet wat je doet en wie je bent. Het is nooit volledig anoniem, maar zorgt zeker voor veel meer privacy.

 

  1. Veiligheid

Nog een zeer goede reden voor een VPN is de veiligheid die omhoog gaat. Dit komt doordat er versleuteling is, zo kunnen andere niet je verkeer aftappen en meekijken. Bij je normale internetverbinding is dit niet het geval. Dit maakt het vrijwel onmogelijk voor een hacker om gegevens af te lezen.

Bij (openbare) Wifi is een VPN vrijwel noodzakelijk als het gaat om veiligheid. Zonder VPN zijn openbare WiFi spots erg onveilig. Er kan direct meegekeken worden met je verkeer, dus gebruik een VPN of gebruik helemaal geen openbare Wifi!

 

  1. Omzeil blokkades

De 3e belangrijke reden is om met een VPN blokkades te kunnen omzeilen. Je hebt vast wel eens gehoord over ThePirateBay blokkades door providers, door middel van een VPN-Dienst kan je makkelijk deze blokkade omzeilen, dit geldt ook voor andere websites die overheden of bedrijven blokkeren.

Het is ook makkelijk als je in het buitenland online TV wilt kijken, Nederlandse bedrijven blokkeren meestal verbindingen uit andere landen, maar met een VPN kan je dus gewoon rustig je series e.d. blijven kijken.

Hopelijk heb je door ons artikel ingezien hoe belangrijk het is om een VPN te gebruiken, of je nou basis of risky dingen online doet, een VPN is geschikt voor iedereen. Het klinkt misschien alsof een VPN heel duur is maar dat is zeker niet waar, voor een paar euro per maand heb je al een Premium VPN Dienst die te gebruiken is op Desktop en Mobiel. VPN’s ondersteunen meestal wel Mac en Windows. Er zijn ook gratis VPN’s, maar deze kan je dan meestal niet gebruiken of je smartphone.