Als ondernemer zijnde leidt je een succesvolle onderneming. Binnen de grenzen van Nederland heb jij inmiddels je marktaandeel verovert en het is nu tijd om jouw product of dienst over de grens te brengen. Jouw oog is hierbij gevallen. Een land dichtbij en met meer dan 80 miljoen inwoners de ideale afzetmarkt voor jouw business. De keuze voor Duitsland is niet raar te noemen. De handelsrelatie tussen beide landen gaat immers al heel ver terug. Hoewel door alle positieve verhalen exporteren naar Duitsland gemakkelijk lijkt, is het goed om je eerst flink te verdiepen in de mogelijkheden en hetgeen wat anders is dan bij ons. 

Altijd controleren met wie je zaken doet

Net als in iedere relatie draait het ook bij zaken doen om vertrouwen. Vertrouwen is goed, maar controleren is beter. In Duitsland die bedrijven ingeschreven te staan in het Unternehmensregister, zoals bedrijven bij ons ingeschreven dienen te staan bij de Kamer van Koophandel. Uiteraard zegt een registratie nog helemaal niets over de betrouwbaarheid van een onderneming. Wel kan aan de hand van de inschrijving en de op te vragen uitreksels en jaarrekeningen een goede inschatting gemaakt worden over de partij waar jij zaken mee wilt gaan doen. 

Regelgeving

Zowel Nederland als Duitsland behoort tot de Europese Unie. Dit houdt onder andere in dat er vrij verkeer van goederen en diensten is. Een gevolg hiervan is dat jij geen uitvoeraangifte hoeft te doen. Jouw klant hoeft ook geen invoerrechten af te dragen. Als je zaken doet met Duitse klanten dienen zij de BTW af te dragen. Verder is de regelgeving in grote lijnen gelijk aan de Nederlandse wetgeving. Desondanks zijn er de nodige aanvullende of afwijkende regels en wetten. Bijvoorbeeld door hogere of andere eisen aan de producten of de certificering. Indien je werkelijk gaat exporteren naar Duitsland laat je dan vooraf adviseren door een expert. De expert kan voor jouw specifieke geval bepalen wat wel en niet nodig is. 

Duitse Gründlichkeit

Duitsland kent een sterke economie, welke voor een groot deel te danken is aan de Duitse Gründlichkeit. Het perfectionisme wat de Duitser van zichzelf verwachten, wordt ook van hun handelspartners verwacht. Zorg dus dat de producten die geëxporteerd worden voldoen aan de gepresenteerde eigenschappen en eisen. Zorg ook dat je woord houdt met betrekking tot levertijden, leverhoeveelheden en geboden kwaliteit. De afzetmarkt en kansen zijn in Duitsland groot, maar de concurrentie is ook groot. Een fout kan dus al snel grote gevolgen hebben. 

Tussenpersoon

Heeft het exporteren naar Duitsland meer om handen dan je van te voren bedacht had? Dan is het wellicht een idee om een expert in te schakelen in de vorm van een tussenpersoon. Via de tussenpersoon kun je er voor zorgen dat jouw producten of diensten aangeboden worden op de Duitse markt, zonder er zelf direct mee bezig te zijn. Het werken met een tussenpersoon gaat via een handelsagent, importeur of distributeur. Het uitbesteden van de export is niet iets wat je zomaar doet. Zoek dus goed uit wat de mogelijkheden zijn en wat de verschillende aanbieders werkelijk te bieden hebben.

Bron: IBD.today